Wildlife spotten in Zweden: Een paradijs voor natuurliefhebbers
Zweden is een droom voor natuurliefhebbers en fotografen. De uitgestrekte bossen, stille meren, glooiende berglandschappen en het weidse licht maken dit land tot een paradijs voor wie van pure natuur houdt. Hier, in het hart van Härjedalen leven elanden, edelherten, reeën, beren, veelvraat, bevers en diverse vogels waaronder de korhoen en steenarend.
Bart, brengt hier uren door in de natuur. Met geduld, verwondering en zijn camera. In dit verhaal deelt hij zijn persoonlijke ervaringen én praktische tips voor wie Zweden op een andere manier wil beleven. Met of zonder lens.
Härjedalen: Een uniek leefgebied voor wilde dieren
Onze regio, Storån in Härjedalen Jämtland, is rijk aan wilde fauna. Door de rust en uitgestrekte wildernis kun je hier nog dieren tegenkomen in hun natuurlijke gedrag. Je hebt geen nationale parken of dure excursies nodig: vaak is het genoeg om stil te zijn, vroeg of laat op pad te gaan en te weten waar je moet kijken.
Wildlife is hier overal maar blijft natuur. Je kunt leren waar je moet zoeken, sporen herkennen en gedragingen begrijpen, maar zekerheid heb je nooit. En juist dat maakt elke ontmoeting zo bijzonder.
En soms, komt de natuur gewoon naar je toe. Zo liep er een eland vlak langs ons huis, opweg naar het water. En reden we laatst over een afgelegen dirtroad, toen we ineens een moederbeer met twee jongen zagen oversteken. Indrukwekkend, maar ook een herinnering aan het feit dat we ons in écht berengebied bevinden. Daarom nemen we bearspray mee tijdens onze hikes, zeker in het voorjaar wanneer de beren wakker worden uit hun winterslaap. Ze zijn dan hongerig en kunnen onvoorspelbaar zijn, zeker met jonge welpen erbij.






Korhoenderbalts: een magische natuurervaring in april
Een van de meest bijzondere natuurervaringen is het korhoenderbal in april. Nog voor zonsopgang verzamelen de mannetjes zich op een open plek in het bos, vaak nog omringd door sneeuw. Daar voeren ze hun baltsdans uit: ze klapperen met hun vleugels, maken koerende en blazende geluiden en strijden fel met elkaar om de aandacht van de vrouwtjes. Een indrukwekkend schouwspel van kracht en ritueel.
Met behulp van wildcamera’s ontdekte Bart een actieve baltsplek. In april plaatst hij er een goed gecamoufleerde fototent, strategisch opgesteld om het tafereel van dichtbij te kunnen observeren zonder de dieren te verstoren.
De ervaring begint al de avond ervoor. Je wandelt samen naar de plek, installeert je in de tent en brengt de nacht door midden in het bos. In alle stilte wacht je op het moment dat de eerste korhoenders met veel kabaal verschijnen, tussen 3.00 en 4.00 uur. Zelfs zonder camera is dit een magisch moment. De geluiden, de spanning in de lucht, de eerste beweging tussen de bomen. Het voelt alsof je even onderdeel bent van een verborgen wereld.



Tips voor natuurfotografie in Zweden
- Wees vroeg of juist laat.
De meeste dieren zijn actief in de schemering. Het zachte licht van het gouden uur maakt het bovendien perfect voor fotografie. - Beweeg langzaam en wees stil.
Dieren ruiken en horen je al van ver. Kies een plek, blijf rustig en laat de natuur naar jou toe komen. - Ken je seizoen
- Voorjaar (maart–mei): korhoenders, elanden met wintervacht, vogels in balts.
- Zomer (juni–augustus): jonge dieren, beveractiviteit bij schemer.
- Herfst (september–oktober): paringstijd elanden (bronst), mooie kleuren.
- Winter (nov–feb): sneeuwsporen lezen en wildlife verplaatst zich over het ijs.
De beste kans om beren te spotten heb je in het voorjaar, van april tot juni, wanneer ze net uit hun winterslaap komen en op zoek gaan naar voedsel. In de zomer worden ze minder makkelijk gespot. Het bos is dichter begroeid en voedsel is overvloediger, waardoor ze zich dieper verschuilen. In de herfst zijn beren opnieuw actiever om zich voor te bereiden op hun winterslaap, maar ze blijven dan vaak in bessenrijke gebieden. Tijdens de wintermaanden houden beren winterslaap en zul je ze vrijwel niet tegenkomen.
- Kijk naar sporen
Pootafdrukken, vraatsporen, krabplekken of mest kunnen je veel vertellen.
- Laat geen sporen achter
Respect voor de natuur staat voorop. Geen afval en zo min mogelijk verstoring.
Praktische tip: neem een verrekijker mee
Of je nu komt om te fotograferen of gewoon van de natuur wilt genieten: een verrekijker is goud waard. Je ziet veel meer, zonder te storen. En voor kinderen of beginnende vogelaars is het een geweldige manier om betrokken te raken bij de natuur.
Zelf op avontuur?
Ben je van plan naar Zweden te reizen en houd je van natuur, wildlife en fotografie? Dan ben je bij Friluft Sweden op de juiste plek. Vanuit ons vakantiehuis sta je binnen een minuut in het bos en aan het water.
Laat het ons weten als je interesse hebt in een ochtend of avond op pad met Bart. Hij deelt zijn passie graag met wie écht wil kijken. Je leert waar je moet kijken, hoe je ‘leest’ wat er op de bosbodem gebeurt, en misschien wel hoe je op 20 meter afstand een eland ontdekt die jij anders voorbij zou lopen.
Meer inspiratie? Bekijk onze wildlife pagina!
Wat een super gave website met fantastische foto’s.